2009 m. balandžio 15 d., trečiadienis

Dėmesio! Pėsčiųjų medžioklė atidaryta!!!

"Lietuviai nuo seno žinomi, kaip tolerantiška tauta" - skelbia plakatai miesto gatvėse. Įdomu, ar lietuviai nebus ateityje žinomi, kaip "laukiniai" pėsčiųjų medžiotojai???


Vis daugiau ir daugiau pėsčiųjų nukenčia tamsiuoju paros metu eidami be atšvaitų keliuose ar pereidami gatves neleistinoje vietoje.

Nebereikia čia statistikos, nes ir taip kasdien per vakaro žinias sočiai girdime ir matome apie žuvusius pėsčiuosius. Žinoma, anot paskutinių analizių, dauguma jų patys nėra atsargūs ir dėl to nukenčia, tačiau ir tiems, kurie yra atsargūs ir pereina gatvę tam skirtoje vietoje nėra ko džiūgauti - į jus nusitaikys koks "treninginis", vairuojantis ir kalbantis mobiliuoju telefonu, KTKB "Gintarinis vairas" autobuso "šoferis" ar kokio erelio pilotuojama BMW, ar simpatiška moteriškė su nauja gražia mašinėle!!!

Iš patirties galiu sudaryti sekantį išdėstymą suskirstytą pagal tai, kas greičiausiai jus praleis per perėją, o kas ne:


1. Sunkvežimių vairuotojai!!! Neįtikėtina, kad keliolika tonų sverianti mašina sustoja praleisti pėsčiųjų daug dažniau nei kitos transporto priemonės. Įspūdinga. Neįtikėtina. Džiugu.


2. UAB "Klaipėdos autobusų parkas" autobusai. Pagarba daugeliui šių šaunių tvarkingų ir drausmingų vairuotojų. Su kaklaryšiais, tvarkingais marškiniais... Ko gero ir neįmanoma kitko tikėtis iš tvarkingos įmonės vairuotojų - visada sustoja ir ranka pamoja, kad drąsiai eitume per gatvę.


3. Jūsų NEpraleis dauguma "tiuninguotu" BMW, mersu, audi ir kt. mandrų automobilių už kurių vairo sėdi "gyvulių varovai" ir kelių "ereliai" vairuojantys viena ranka, o kita maigantys "mobiliakų" SMS ar laikantys savo mergaitę už šlaunies. Žinoma, čia ne mašinos markėje esmė! Esmė - tokių vairuotojų atsainumas, nenoras gerbti kitus eismo dalyvius, noras pasirodyti!! Populiariai tariant, eismo kultūra jiems tiesiog - "ne lygis"!!!

4. Paskutinė vieta, deja, atitenka moterims!!! Labai keista ir apmaudu!!! Labai dažnai tenka pereiti gatvę kartu su savo vaiku sėdinčiu vežimėlyje, bet kol kas, per 7 mėnesius kiek vaikštome, nėra buvę, kad prie perėjos sustotų moters vairuojamas automobilis!!! Nei vienos!!!! Sustoja vyrų vairuojami automobiliai, bet moterys lekia pro šalį.

Labai keista. Įdomu kodėl. Gal nestoja, nes nėra pačios mamos? Gal bijo užgesti, kai reikės pradėti važiuoti nuo perėjos?


Šį iškirstymą turbūt kiekvienas sudėliotume pagal savo patirtį ir širdgėlą, bet esmė tame, kad Lietuvoje pėstieji negali jaustis saugūs ir užtikrinti eidami per gatvę.


Daug kartų teko būti Švedijoje - šalyje, kuri ypatingai išssiskiria vairuotojų ir kitų eismo dalyvių kultūra ir tvarka. Štai ten, tiek mažame miestelyje, tiek didmiestyje, užtenka prieiti prie perėjos arčiau kaip 1 metrą ir stoja visi - sunkvežimiai, autobusai, tramvajai, troleibusai, dviratininkai...moterys, vyrai, paaugliai... Neabejotinai ten per perėją gali ramiai eiti ir užsimerkęs!!! Yra taisyklės, yra supratimas, pagarba ir, svarbiausia, suvokimas, kad tai žmonių saugumas!!! Viskas dėl žmogaus!!!


Deja, pas mus eidamas per perėją jautiesi taip tarsi eitum per kėglių takelį, o valdžios lyderių lozungai "žmogus svarbiausia" ir lieka tik lozungais!!!


Vairuotojai - būkime atidesni ir praleiskime pėsčiuosius!!! Šiandien TU praleisi - rytoj praleis TAVE!!!

7 komentarai:

  1. After I initially commented I appear to have
    clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I receive four emails with the same comment.
    There has to be a way you are able to remove me from that service?
    Thank you!

    Here is my web blog ... six pack shortcuts scam

    AtsakytiPanaikinti
  2. Hello to all, the contents existing at this web site are genuinely remarkable for people experience, well, keep up the good work
    fellows.

    Here is my site :: six pack shortcuts review

    AtsakytiPanaikinti
  3. naturally like your web site but you need to test the spelling on quite
    a few of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I to find it very troublesome to
    inform the truth then again I'll surely come again again.

    Feel free to surf to my page - how to make a guy fall in love with you

    AtsakytiPanaikinti
  4. Valuable information. Fortunate me I found your site unintentionally, and I am stunned
    why this twist of fate didn't happened in advance! I bookmarked it.

    Also visit my page ... connorstuff.com

    AtsakytiPanaikinti
  5. I want to to thank you for this good read!! I certainly loved every bit of it.
    I've got you bookmarked to look at new stuff you post…

    Look at my page - how to get guys to like you

    AtsakytiPanaikinti
  6. Heya just wanted to give you a quick heads up and let you know a
    few of the pictures aren't loading correctly. I'm not sure why but I think its a linking issue.
    I've tried it in two different internet browsers and both show the same outcome.

    Here is my page - cold sores

    AtsakytiPanaikinti
  7. Hi, i believe that i noticed you visited my weblog thus i came to
    go back the desire?.I'm trying to to find things to improve my web site!I guess its adequate to make use of some of your ideas!!

    My website - sharing.affiliatesterra.com

    AtsakytiPanaikinti