2009 m. balandžio 7 d., antradienis

Oranžiniai gatvių ereliai

"Vakarų Ekspresas" jau rašė apie balandžio 1 d. įvykusį autoįvykį Taikos pr. šalia PC "Akropolis", kurio metu į sankryžą įvažiavo (jau užsidegus raudonam šviesoforo signalui) apsaugos įmonės autmobilis VW Golf ir trenkėsi į iš Kauno gatvės pusės atvažiuojantį automobilį.


Lakstančius su švyturėliais apsaugos automobilius matome kasdien. Toks jų darbas - gavus pranešimą, kuo greičiau nuvykti į saugomą objektą. Tačiau, kyla keletas klausimų:

- Koks KET punktas ar įstatymas jiems leidžia naudoti oranžinius švyturėlius ant automobilių?
- Ar leidžia jų turimi oranžiniai švyturėliai pavojingai lakstyti gatvėmis ir pažeidinėti KET taisykles??

Gali naudoti tik kelininkai?
Pasidomėjus, darosi aišku tik tiek, kad oranžinių švyturėlių naudojimą nustato Kelių eismo taisyklių skyriaus "XXIV. Specialiųjų transporto priemonių eismo ypatumai" punktai: 190, 193 ir 194.

Pagal šiuos punktus būtų lyg ir aišku, kad tokį švyturėlį gali naudoti tik kelininkai, kai jie dirba kelyje ir trukdo eismui:

193. Specialiųjų transporto priemonių su įjungtais oranžiniais žybčiojančiais švyturėliais vairuotojai, dirbdami kelyje, gali nepaisyti kelio ženklų...

194. Oranžinį švyturėlį leidžiama įjungti tik tada, kai trukdoma eismui (transporto priemonės matmenims su kroviniu ar be jo viršijant leistinuosius, dirbant kelyje, sustojus ir stovint, važiuojant lėtai, vežant pavojingus krovinius ir panašiai).

Gal žodis "panašiai" ir yra ta vienintelė spraga suteikianti apsaugos tarnyboms naudotis šiais švyturėliais?

Kas yra specialiosios transporto priemonės?

KET sąvokų aprašymas byloja, kad tai "operatyvinių tarnybų ir kitos transporto priemonės su spcialiaisiais šviesos ir garso signalais arba tik su specialiaisiais šviesos signalais."

Pagal tai - apsauginių automobiliai lyg ir operatyvinių tarnybų specialiosios transporto priemonės ??? Konkretaus įvardijimo nėra. Vienas punktas prieštarauja kitam, tad suteikia galimybę įvairioms interpretacijoms.

Pirmenybės nesuteikia

KET toliau byloja, kad pagal punktą nr. 194. "...žybčiojantis oranžinis švyturėlis nesuteikia pirmenybės, tik atkreipia dėmesį ir įspėja kitus eismo dalyvius apie galimą pavojų."

Taigi, pirmenybės nesuteikia, o apie pavojų tai jau tikrai įspėja. Ką ten įspėja - garantuoja. Kiek iš jų tokių lakstymų baigėsi nelaimėmis, sudaužytais automobiliais, sužalotais žmonėmis ir pan.?

Prisipažinsiu - pamatęs iš galo ar iš priekio atvažiuojantį apsaugos autmobilį su įjungtais švyturėliais, visada, jei tik įmanoma, pasitraukiu ir duodu kelią. Jie skuba, jų toks darbas - tegu važiuoja, tegu lekia, tegu saugo. Man svarbiau mano paties ir keleivių saugumas. Tačiau darosi tikrai pikta, kad tuo lakstymu yra piktnaudžiaujama ir negalvojama apie kitų saugumą! O tas piktnaudžiavimas dar ir nekontroliuojamas jokių taisyklių ar įstatymų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą